6 yaşında 3 ailesi oldu
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, yaklaşık 6 yıl önce dünyaya getirdiği çocuğu eşi tarafından tanıdıklarına verilen anne, daha sonra başka bir aileye evlatlık verildiğini öğrendiği kızını geri almak için açtığı davayı kazandı.
Anne Halime Özcan, evladına kavuşmak için Yargıtayın mahkeme kararını onamasını bekliyor.
Ereğli Devlet Hastanesinde 2002'de kız çocuğu dünyaya getiren Halime Özcan'ın o dönemde evli olduğu Muhittin Uludağ, maddi durumları iyi olmadığından 5. çocuklarını bakamayacaklarını düşünerek tanıdıkları N.A. ve K.A. çiftine verdi.
N.A. ve K.A çifti, kızı nüfuslarına geçirdikten bir süre sonra boşanmaları nedeniyle İrem adındaki çocuğu başka bir aileye evlatlık vermeyi kararlaştırdı.
Düzce 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 28 Mart 2003 tarih kararıyla İrem, K.P. ve N.P. çiftine evlatlık verildi.
Halime Özcan ile eşi Muhittin, çocuğunun başka bir aileye verilmesinin ardından aralarında şiddetli geçimsizlik başlamasından dolayı 2002'de boşandı. Anne Özcan, evladına ulaşabilmek için Düzce'ye giderek bir süre araştırma yaptı.
Çocuğunun akıbeti hakkında öğrendiklerinin ardından ulaştığı K.P. ve N.P'den İrem'in kendisine geri verilmesini istediğini bildiren anne, aldığı olumsuz cevaba karşın hukuki yollara başvurmayarak aileyi bir süre iknaya çalıştı.
Evladının kendine gösterilmemesi ve geri verilmemesi üzerine Özcan, 2005'de Düzce Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Düzce 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde evlatlık ilişkisinin kaldırılması isteğine yönelik açılan dava, 20 Aralık 2006'da sonuçlandı.
Mahkeme, çocuğun yaşının küçük olduğu, gerçek anne ve babasının şefkatine ihtiyaç duyduğunu hükmederek, Düzce 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin İrem'in K.P. ve N.P'ye evlatlık verilmesine ilişkin kararını iptal etti.
Anne Özcan, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin kararı onaması halinde çocuğuna kavuşmayı ümit ediyor.
''EVLADIMI HİÇ GÖRMEDİM''
5. çocuğu İrem doğduğunda eşinin çalışmadığını, bakamayacakları düşüncesiyle tanıdıklarına evlatlık verdiğini belirten Anne Özcan, bu kararda kendisinin rızasının alınmadığını iddia etti.
O dönemlerde bağırsak ülseri rahatsızlığı geçirerek ameliyat olduğundan çocuğunu geri almak için mücadele edemediğini öne süren Özcan, şunları kaydetti:
ÇOCUĞU VERDİĞİ İÇİN EŞİMLE KAVGA ETTİM
''Eşimle, çocuğumu başka bir aileye vermesi nedeniyle sürekli kavga etmeye başladık ve bir süre sonra boşandık. Ancak, ben evladımı geri almaya kararlıydım. Bu yüzden de doğum belgesi ile 2004'de çocuğuma nüfus cüzdanı çıkarttım.
Ancak, evlatlık alan aile de kızıma 2003'de nüfus cüzdanı çıkartmış. Verdiğim çabanın sonunda mahkemeyi kazandım. Kızıma duyduğum hasretin sona ermesi için Yargıtay'ın kararını bekliyorum. Doğumunun ardından hiç görmediğim çocuğuma bir an önce kavuşmak istiyorum. Şu anda babamdan kalan emekli maaşı ve eşimin desteğiyle geçimimizi rahatlıkla sağlayabiliyoruz. Kızımı bağrıma basmak, 6 yıldır akan gözyaşlarım dinsin istiyorum.''